woensdag 23 maart 2011

Boys and their toys

Elke dag groeit de hoeveelheid wapentuig in het gebied. Vele tientallen miljarden aan vliegtuigen en schepen zijn naar de omgeving van Libië afgezakt. De BBC houdt een angstaanjagend overzicht bij van wat er momenteel aan de kant van de coalitie in het water dobbert en in zich in het Libische luchtruim begeeft. Het betreft slechts een tussenstand. Tal van landen waaronder Canada, Italië, Spanje, België en Nederland staan te springen om ook hun hardware te showen. Daarbij valt de verouderde rotzooi waarover Khadaffi beschikt in het niet. Het meeste daarvan is in de jaren zeventig en tachtig in de Sovjet Unie gekocht.

In de media verlekkeren journalisten het publiek met bewonderingsvolle verhalen over de kracht en precisie van de wapens en zetten dat af tegen het ongerichte en brute karakter van Khadaffi's leger. Het Pentagon levert aan de krant prachtige plaatjes om het superieure karakter van de westerse vuurkracht te onderstrepen (zie foto).

En al die vliegtuigen, schepen en militairen moeten natuurlijk wel allemaal wat te doen hebben. Vandaar dat het prijsschieten is in Libië. De weg naar Benghazi ligt bezaait met tientallen uitgebrande legervoertuigen, kapotgeschoten door coalitie-vliegtuigen. De weg wordt door Libiërs de Road of death genoemd, geïnspireerd op de Highway of death tussen Koeweit en Bagdad waar in 1991 mogelijk duizenden Irakezen het slachtoffer werden van een eerdere westerse kruistocht. De geschiedenis herhaalt zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten