maandag 21 maart 2011

Dictaturen vechten voor een democratisch Libië


Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten doen mee met het humanitair bombarderen van Libië. Daarover valt veel te zeggen, maar we houden het kort.

Qatar is een dictatuur met aan het hoofd een Emir. Een stukje uit het jaarverslag 2010 van Amesty International: “Vrouwen stonden bloot aan discriminatie en geweld. Migrantenarbeiders werden uitgebuit en mishandeld, en genoten onvoldoende wettelijke bescherming. Honderden mensen werd willekeurig hun staatsburgerschap ontnomen. Geseling werd toegepast als straf. Doodvonnissen werden uitgetrokken, maar er vonden geen terechtstellingen plaats.” Verder dan beperkte verkiezingen voor gemeenteraden en de Kamer van Koophandel (!) is Qatar nog niet gekomen.

Ook interessant. Qatar is de thuisbasis van nieuwsnetwerk AL Jazeera, die ook in het Engels uitzendt. Al Jazeera is eigendom van Sjeik Hamad bin Thamer al-Thani die nog een baan heeft, namelijk: Emir van Qatar. Alsof hij het daar nog niet druk genoeg mee heeft houdt de Sjeik er ook nog eens drie vrouwen en vierentwintig kinderen op na. Al Jazeera roept trouwens al vanaf dag één van de opstand onophoudelijk op tot een militair ingrijpen in Libië. (foto: de Thamer al-Thani's en Obama's (beiden zonder kinderen))

De Verenigde Arabische Emiraten worden geleid door dictator Sjeik Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan. Laten we eens kijken wat het jaarverslag 2010 van Amesty International over de Emiraten vermeldt: “Vrouwen en buitenlandse migrantenarbeiders stonden bloot aan wettelijke en andersoortige discriminatie. Honderden Palestijnen en Libanezen die al lange tijd in de Verenigde Arabische Emiraten woonden kregen te horen dat ze het land moesten verlaten omwille van de nationale veiligheid. Een beklaagde die terecht stond wegens terrorisme beweerde dat hij in voorlopige hechtenis was gemarteld. Ten minste drie mensen werden ter dood veroordeeld.” Democratische verkiezingen zijn aan de Sjeik uiteraard niet besteed.

Geen wonder dat de twee landen een warme relatie onderhoudt met Obama-land en logisch dat zij nu samen met de de Verenigde Amerikaanse Emiraten ten strijde trekken om de democratische oppositie in Libië in het zadel te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten