dinsdag 22 maart 2011

Herinnert u zich deze nog?


Voor dat we het allemaal even vergeten. De VN resolutie begon met de oproep voor een no-fly zone en werd na een ommezwaai van de VS een no-fly zone plus vrijbrief om Libië plat te bombarderen, mits dit nodig is om de burgers te beschermen. Hoewel Khadaffi raaskalde over hoe hij de landen om de middellandse zee zou aanvallen sloegen de regering van Libië een realistische toon aan. Direct na de stemming over de resolutie op 18 maart kondigden zij aan de no-fly zone in acht te nemen.

Een dag later werd boven Beghazi een vliegtuig uit de lucht geschoten. De media was er als de kippen bij om de luchtmacht van Khadaffi te beschuldigen van het schenden van de no-fly zone. Al snel bleek dat niet Khadaffi maar de rebellen de no-fly zone hadden geschonden. Het was hun gevechtsvliegtuig dat was neergeschoten. Khadaffi daarentegen hield zich voorbeeldig aan het vliegverbod en daar is tot aan vandaag geen verandering in gekomen.

Natuurlijk maakte het Westen er geen enkel punt van dat uitgerekend de rebellen de no-fly zone schonden. Hun hoofdkwartier in Benghazi werd dan ook niet gebombardeerd. Nee, de luchtverdediging van Khadaffi moest het die nacht ontgelden, terwijl hij zich nu juist wel aan het vliegverbod hield.

Dat Khadaffi niet is opgehouden de rebellen te beschieten is duidelijk, maar valt hem dat – gegeven de inhoud van de resolutie en omstandigheden ter plaatse – eigenlijk wel te verwijten? Een staakt het vuren kan immers enkel en alleen werken wanneer beide partijen zich daar aan houden. Je kunt niet zeggen “Khadaffi moet stoppen met schieten, maar de rebellen mogen doorgaan”. En dat is toch precies wat er gebeurt. Dubbele moraal? Wij denken van wel.

Het doel is dan ook niet het ophouden van de vijandelijkheden of het redden van burgers, maar het omverwerpen van het regime. Dat gaat niet alleen de strekking van de resolutie te buiten; het is ook een doel dat niet vanuit de lucht kan worden bereikt. Het wachten is op de bewapening van de rebellen of een invasie. Wie het weet mag het zeggen.

1 opmerking:

  1. Ik houd het op wapens verkopen aan de rebellen. Daar valt meer mee te verdienen!

    BeantwoordenVerwijderen