dinsdag 22 maart 2011

War means business


In de EU slaan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië volop de oorlogstrom. De andere landen hobbelen daar een beetje achter aan. De boodschap is simpel. Khadaffi is een dictator die zijn bevolking uitmoord roepen zij uit: de tiran moet worden gestopt en de bevolking gered. De VS zijn het daar helemaal mee eens en vuurden op hun eerste humanitaire oorlogsnacht meer dan honderd kruisrakketten op Libie af ($600,000 per stuk) om hun punt kracht bij te zetten.

De landen hebben boter op hun hoofd. Europa verkocht in 2009 343 miljoen euro aan wapens aan Libië. Het VK, Frankrijk en Italië zijn tezamen goed voor 166 miljoen euro. Frankrijk leverde bijvoorbeeld Mirage vliegtuigen aan Khadaffi (zie foto). Het Amerikaanse bedrijfsleven pikte ook een graantje mee en verkocht in 2009 maar liefst 7 miljard dollar aan oorlogstuig aan diverse tirannieke regimes in de regio, waaronder die in Libië. Pas de afgelopen maanden begon het congres kritische vragen te stellen en werd de levering van nog eens 77 miljoen tot nader order opgeschort. Het ging toen onder andere om M113 troop transports waarop doorgaans een mitrailleur is gemonteerd, van het kaliber waar momenteel de Libische bevolking door wordt neergemaaid.

Na het regime eerst te hebben bewapend wordt het door dezelfde landen nu weer ontwapend. Zie het als een vreemdsoortige productterugroepactie. Een ding is zeker. Weliswaar zal op enig moment de rook van het slagveld zijn opgetrokken, de behoefte aan wapentuig zal nimmer verdwijnen. War means business and business is good.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten